Η Μεταμόρφωση

Η μεταμόρφωση του Κάφκα είναι ένα βαθύτατα συμβολικό κείμενο, που μιλάει για την ανθρώπινη ύπαρξη και τις εσωτερικές μεταβολές που μπορούν να συμβούν σε κάποιον ανθρώπου. Θεωρείται από πολλούς και πολλές ως ένα από τα κορυφαία λογοτεχνικά έργα του 20ου αιώνα. Ή το γνωρίζετε από αυτά τα meme, που κυκλοφορύν στους λογαριασμούς που ασχολούνται με το βιβλίο:

Όπως και να το γνωρίζετε, ο κεντρικός χαρακτήρας Ο Γκρέγκορ Σαμσα, μια μέρα, ξυπνάει και ανακαλύπτει ότι έχει μεταφορωθεί σε τέρας. Αρχικά, προσπαθεί να κρατήσει το μυστικό του και να συνεχίσει να ζει με την καθημερινότητά του, αλλά σύντομα καταλαβαίνει ότι η ζωή του έχει αλλάξει για πάντα.

Μέσα από το έργο βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο η οικογένεια του και ο κοινωνικός του περίγυρος του συμπεριφέρονται μετά από αυτή την αλλαγή, παρά την προσπάθεια του Γκρέγκορ να διατηρήσει την καθημερινότητα που είχε πριν την αλλαγή.

Ο Κάφκα ανήκει σ’ εκείνους τους ανθρώπους που πέρασαν τη ζωή τους μέσα στην αμφιβολία και τη μοναξιά και που συχνά θεωρούσαν την ίδια τους την ύπαρξη, την πίστη τους και τα πνευματικά τους στηρίγματα βαθιά προβληματικά
Έρμαν Έσσε

Η μεταμόρφωση του Κάφκα αναδεικνύει επίσης την αδυναμία της ανθρώπινης φύσης να ανταποκριθεί σε περίπλοκες καταστάσεις ή να αντιμετωπίσει δυσκολίες. Η οικογένεια του Γκρεγκόρη, αντί να αναζητήσει λύσεις ή να προσπαθήσει να κατανοήσει την κατάστασή του, επιλέγει να τον απομακρύνει από τη ζωή της. Η απόρριψη αυτή από την κοινωνία και την οικογένειά του αναδεικνύει τη σκληρότητα και την αναίσθητη φύση της κοινωνίας.

Ο Κάφκα μας έδειξε με απλό τρόπο, την αποξένωση του ανθρώπου και προέβλεψε το σκοτάδι στην Ευρώπη που θα ερχόταν τον 20 αιώνα.

“Μπορούσε να είναι ζώο, αφού τον μάγευε έτσι η μουσική; Ένιωθε σαν να του άνοιγε τον δρόμο προς την άγνωστη τροφή που λαχταρούσε.”


Η Μεταμόρφωση was originally published in Book Community on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.

Hello its me
Άρθρα δημιουργήθηκαν 4

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω