Το ταξίδι στην Ιθάκη

Σαν σήμερα Σάββατο 29 Απριλίου γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Καβάφης. Ένας ποιητής που όλοι γνωρίζουμε τα γνωστά ποιήματα του όπως η “Ιθάκη” ή οι “Θερμοπύλες”. Έχουν γίνει σύνθημα σε τοίχους, τα ακούμε στα τραγούδια ή τα διαβάζουμε μέσα στα βιβλία.

Για όσους και όσες δεν διαβάζουμε από μικρή ηλικία βιβλία, ήρθε κάποια στιγμή στην ζωή μας, όπου ένας ή μια συγγραφέας, μας άνοιξε έναν νέο δρόμο στην ζωή μας. Στην δικιά μου περίπτωση αυτός ήταν ο Καβάφης.

Σε μια σχολική εκδρομή, σε μια στάση σε κάποια Σ.Ε.Α, είχε ένα πάγκο με πολλά βιβλία, σαν αυτά που πουλάνε στις εφημερίδες. Για κάποιον λόγο όπως βαριόμουν τα χάζευα, και έπεσα σε ένα βιβλίο με “Τα άπαντα” του Καβάφη. Το χάζεψα μου άρεσε και το αγόρασα. Το διάβαζα λίγο στα κρυφά στην εκδρομή και το ρούφηξα όταν γύρισα σπίτι.

Ο ελεύθερος του στίχος, ο τρόπος που ένωνε την ιστορία με το παρόν και το μέλλον, τα ποιήματα του για την στάση στην ζωή είναι λίγα από τους πολλούς λόγους που είναι απολαυστικός.

“Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι να πούνε.” ~ Che fece . . . . il gran rifiuto

Το σημαντικότερο που βρίσκω εγώ είναι ο διαχρονικός του στίχος, το πόσο μεγάλη εφαρμογή έχει σε πολλούς τομείς της ζωή μας. Οι “Θερμοπύλες”, για παράδειγμα, είναι ποίημα που αναφέρετε στην προάσπιση των ιδανικών ή μπορεί να είναι και ένας έρωτας που ξέρεις πως εάν αφεθείς θα καταστραφείς.

Ανεξάρτητα το ποιος ή ποια ήταν ο συγγραφέας που μας έκανε να ξεκινήσουμε το ταξίδι στον χώρο του βιβλίου και της ανάγνωσης, ας γυρίζουμε που και που πίσω σε αυτούς, όσο και εάν μας αρέσει να ανακαλύπτουμε νέα βιβλία, για να ξαναβρίσκουμε και να αισθανόμαστε την σπίθα που έγινε φωτιά μέσα μας.

Ποιος είναι ο δικό σας Καβάφης;


Το ταξίδι στην Ιθάκη was originally published in Book Community on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.

Hello its me
Άρθρα δημιουργήθηκαν 4

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω