The price of salt or Carol | Patricia Highsmith

Τον Ιανουάριο του 2023 επισκέφθηκα το σινεμά “Δαναός” για να παρακολουθήσω το ντοκιμαντέρ “ Loving Highsmith” για την ζωή της Patricia Highsmith. Η Highsmith είναι γνωστή στις παλαιότερες γενιές, για τα διάσημα βιβλία που έγραψε και μεταφέρθηκαν στην μεγάλη οθόνη από σπουδαίoυς σκηνοθέτες, όπως ο Χίτσκοκ. Ενδεικτικά κάποια από τα βιβλία της ήταν “Ξένοι στο τρένο” και Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϋ. Στις πιο νέες γενιές, όμως η Highsmith είναι μια γνωστή αλλά και άγνωστη παράλληλα, διότι πολλά είναι τα άτομα που έχουν δει μια από τις πιο διάσημες πλέον LGBTQIA+ ταινίεςCarol, αλλά λίγα είναι τα άτομα που γνωρίζουν πως η ταινία βασίζεται στο βιβλίο της Patricia Highsmith The price of salt

Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε το μακρινό 1952 και χρειάστηκαν περίπου 60 χρόνια για να μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη. Το βιβλίο ήταν αρκετά ριζοσπαστικό για την εποχή του, καθώς αφηγείται την γνωριμία και την σχέση δύο γυναικών, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν εκείνη την εποχή. Δεν ήταν το πρώτο βιβλίο εκείνη την εποχή που είχε πρωταγωνίστριες δύο γυναίκες που ερωτεύτηκαν, αλλά στο βιβλίο της η Patrcia (Spoiler Alert) έδωσε στις πρωταγωνίστριες χαρούμενο τέλος. Έτσι, η Patricia ενώ ήταν ήδη μια αναγνωρισμένη συγγραφέας, αναγκάστηκε να εκδώσει το βιβλίο αυτό με ψευδώνυμο.

“How was it possible to be afraid and in love… The two things did not go together. How was it possible to be afraid when the two of them grew stronger together every day? And every night. Every night was different, and every morning. Together they possessed a miracle”

Έχοντας δει πρώτα την ταινία και αφού είδα και το ντοκιμαντέρ, αποφάσισα να διαβάσω το βιβλίο. Στο παρελθόν είχα διαβάσει κάποια βιβλία που μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη και πραγματικά το βιβλίο, ήταν άκρως καλύτερο. Παρόλα αυτά το συγκεκριμένο βιβλίο και ταινία κατάφεραν να με ενθουσιάσουν στον ίδιο βαθμό και εννοείται κρίνοντας το καθένα με βάση το είδος του. Η ταινία όπως και το βιβλίο έχουν πολύ ωραία αισθητική και διαλόγους, ίσως επειδή η Patricia γράφει έχοντας μια σκηνοθετική ματιά. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως αρκετοί διάλογοι του βιβλίου έχουν διατηρηθεί αυτούσιοι και στην ταινία. Η πιο έντονη διαφορά που εντόπισα εγώ, ήταν στη απεικόνιση του χαρακτήρα της Therese, όσον αναφορά την δυναμική της.

Το βιβλίο και η ταινία αυτή με έκαναν κάπως να αναθεωρήσω την άποψη που είχα, πως τα βιβλία δηλαδή, είναι πάντα καλύτερα από τις ταινίες. Βέβαια ίσως η Patricia να είναι μια εξαίρεση, καθώς σχεδόν όλα της τα βιβλία έγιναν και κινηματογραφικές επιτυχίες που αξίζει να διαβάσουμε και να δούμε, αντίστοιχα.

Fun fact: Το βιβλίο αυτό ήταν μια εξαιρετική προοικονομία για την μετέπειτα ζωή της Highsmith.


The price of salt or Carol | Patricia Highsmith was originally published in Book Community on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.

Κατηγορία: Movie
Άρθρα δημιουργήθηκαν 6

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω