Ο Θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκόλντμπαχ

Κάθε άρτιος θετικός ακέραιος αριθμός μεγαλύτερος του 2 μπορεί να εκφραστεί ως άθροισμα δύο πρώτων αριθμών.

Αυτή είναι η περίφημη “Εικασία του Γκόλντμπαχ”, αν γνωρίζεις αυτή την εικασία ή αν πήρες χαρτί και μολύβι για να λύσεις αυτό το πρόβλημα, τότε αυτό το βιβλίο είναι για εσένα!

Δεν συνδυάζονται πολλές φορές τα μαθηματικά με την λογοτεχνία. Είναι σαν τον ανόητο διαχωρισμό του λυκείου μεταξύ θεωρητικής και θετικής. Ο άνθρωπος όμως, ως πολύπλευρο ον, όταν τα ενώνει αυτά τα δύο δημιουργεί αριστουργήματα και το βιβλίο του Απόστολου Δοξιάδη είναι ένα από αυτά.

Μέσα από τα μάτια του “ανιψούδι” του Πέτρου Παπαχρήστου ή αλλιώς “θείου Πέτρου”, μαθαίνουμε για την ζωή του ταλαντούχου θείου μαθηματικού. Γνωρίζουμε την σκοτεινή πλευρά της ευφυΐας και της μοναξιάς που μπορεί να σε οδηγήσει.

Ο Πέτρος χαρακτηρίζεται “ονειροπαρμένος”, “αχάριστος” και “αποτυχημένος”, που το μόνο να ξέρει είναι να τρώει τα χρήματα της οικογένειας από τα αδέρφια του. Μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού, όλοι οι αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν σημαίνουν τίποτα, ενώ το μυστήριο και η ευφυΐα είναι λόγοι να γίνει αυτός ο άνθρωπος πρότυπο.

Μέσα από την εξέλιξη της ζωής του ανιψιού, βλέπουμε αυτό το πρότυπο να υψώνεται και να καταστρέφεται πολλές φορές στην ζωή του. Μας δίνεται η ευκαιρία όμως, να γνωρίζουμε τον άνθρωπο “που πληρώνει το τίμημα επειδή πλησιάσε πολύ κοντά στην αλήθεια, στην απόλυτη μορφή της”. Που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από την ευαισθησία ενός προικισμένου καλλιτέχνη. Όμως και τον άδικο στιγματισμό από την κοινωνία, επειδή δεν έχει θέσει εφιχτούς στόχους και δεν τους μοιαζει.

Πέρα από το ωραίο ταξίδι στην ζωή των δύο ανδρών, είναι ένα απολαυστικό ταξίδι στα μαθηματικά. Θα μάθετε για μαθηματικούς, προβλήματα, εικασίες και λύσεις. Ένα βιβλίο που θα σας κάνει να αγαπήσετε λίγο παραπάνω τα μαθηματικά!

Άμα σας αρέσουν τα μαθηματικά στην λογοτεχνία μπορείτε να διαβάσετε και την γνώμη μας για το βιβλίο Οι Γήινοι.


Ο Θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκόλντμπαχ was originally published in Book Community on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.

Hello its me
Άρθρα δημιουργήθηκαν 4

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω