Φύλλα χαρτί και πάνω ξαπλωμένο μελάνι. Γράμματα στην σειρά που ο συνδυασμός τους παράγει συναισθήματα και έμπνευση. Αυτό είναι το “θαύμα” του βιβλίου.
Ένα τέτοιο “θαύμα” στην εποχή της εμπορευματοποίησης το αξιολογούμε με αστεράκια στο goodreads, σε ιστοσελίδες και σε stories. Θα είμαστε τυχεροί, άμα διαβάσουμε ένα μικρό κείμενο για τις σκέψεις του αναγνώστη. Μας βοηθάνε όμως τα αστεράκια στο να επιλέξουμε ένα βιβλίο; Είναι το ίδιο με την αγορά ενός ρούχου ή κινητού;
Φυσικά και όχι! Η ανάγνωση του βιβλίου, είναι μια προσωπική στιγμή του αναγνώστη με το βιβλίο και τον εαυτό του. Διαβάζουμε, γιατί περιμένουμε την σπίθα που θα πυροδοτήσει μια καινούργια ιδέα για την ζωή μας, τις σχέσεις μας, την εργασία μας και εμας.
Ακόμη και εάν πειστούμε ότι μπορεί να βοηθήσουν τα αστέρια στην αξιολόγηση, αυτόματα έχουμε μια μονάδα μέτρησης για τα βιβλία που δίνουμε επιτυχία ή όχι ενός βιβλίου. Θα τα βάλουμε σε καρτισιανό σύστημα; Θα έχουμε checkbox που θα κάνουμε τικ, τι έχει και δεν έχει ένα κείμενο; Τα βιβλία, είναι η τελευταία αντίσταση στον κόσμο των αριθμών και ο μόνος περιορισμός είναι η φαντασία και η καρδιά μας!
Την επόμενη φορά που θα αξιολογήσουμε ένα βιβλίο, ας αφήσουμε τα αστέρια και ας προσπαθήσουμε να γράψουμε τι μας άφησε αυτό το βιβλίο; Ήμασταν ο ίδιος άνθρωπος πριν και μετά αυτό το βιβλίο; Αυτό θα βοηθήσει παραπάνω έναν μελλοντικό αναγνώστη και είναι αφορμή για να πυροδοτηθούν συζητήσεις και γνωριμίες.
Ποτέ μην ξεχνάμε τον λόγο που στην τελική διαβάζουμε!