Από τα αστέρια… στις κριτικές!

Από τα αστέρια… στις κριτικές!
Όλα τα άτομα τα οποία διαβάζουν αρκετά βιβλία είναι σίγουρο, πως έχουν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή Goodreads ή κάποια παρόμοια ή, τέλος πάντων, έχουν ένα προσωπικό σημειωματάριο στο οποίο καταγράφουν τα βιβλία που έχουν διαβάσει.

Έτσι έρχεται εκείνη η στιγμή που τελειώνεις την ανάγνωση του βιβλίου και σε καλεί η εφαρμογή να βάλεις (αν θες φυσικά) αστεράκια, ώστε να αξιολογήσεις και, αν έχεις όρεξη, να γράψεις και μια μίνι κριτική. Τον πρώτο καιρό που είχα αρχίσει να χρησιμοποιώ την εν λόγω εφαρμογή, μπορώ να πω πως μου ήταν πολύ άβολη όλη αυτή η διαδικασία. Σκεφτόμουνα πόσα αστεράκια πρέπει να βάλω, τι σημαίνουν τα αστεράκια, γιατί ας πούμε σε αυτό το βιβλίο να βάλω 3 και γιατί σε αυτό 4;

Και αναρωτιέμαι αν όλη αυτή η αξιολόγηση των βιβλίων με τα αστέρια, ακόμα και σε επίπεδο προσωπικής κλίμακας είναι αρκετή και αντιπροσωπευτική για το οποιοδήποτε βιβλίο; Μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε τον πλούτο ενός βιβλίου με μια πενταβάθμια κλίμακα ;

Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα πριν από λίγους μήνες αποφάσισα, πως θα γράφω μια μίνι κριτική, δηλαδή κάποιες σκέψεις μου για το βιβλίο, ως το λιγότερο που μπορώ να κάνω για να αποφύγω αυτή τη επιφανειακή αξιολόγηση των βιβλίων. Γι’ αυτό δημιουργήθηκε άλλωστε το συγκεκριμένο Book Community!

Και αν είναι στενάχωρο να αξιολογούμε με αυτό το τρόπο τα βιβλία στο προσωπικό μας ημερολόγιο, φανταστείτε ποσό πιο στενάχωρο είναι να βλέπουμε σε εφημερίδες και επίσημες κριτικές βιβλίων τα αστέρια και φράσεις-τσιτάτα, του τύπου: «μαγευτικό, σιγουρά αξίζει να το διαβάσετε»

Σχετικά Άρθρα