- Γυναικεία Επαγγέλματα — Βιρτζίνια Γουλφ
Το πρώτο βιβλίο, λοιπόν, αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος διαβάζουμε ένα απόσπασμα από την ομιλία που απηύθυνε η Βιρτζίνια στα μέλη της Εθνικής Εταιρείας για την Γυναικεία Απασχόληση το 1931. Στην ομιλία μοιράζεται την προσωπική της εμπειρία ως γυναίκα συγγραφέας και αναλύει τα εμπόδια που συναντούσε κι είχε να αντιμετωπίσει μια γυναίκα εκείνης της εποχής. Πέραν από τα πρακτικά θέματα που αντιμετωπίζει η κάθε γυναίκα της εποχής της, λόγω προκαταλήψεων, πέρα δηλαδή από την δυσκολία, όπως λέει και η ίδια στην ομιλίας της: “να σκοτώσει τον άγγελο του σπιτιού”, ως συγγραφέας είχε να αντιμετωπίσει και το αόρατο χέρι το οποίο “φιμώνει” την ελεύθερη γυναικεία έκφραση.
“Θα περάσει πολύς καιρός ακόμη, μέχρι να βρεθεί η πρώτη γυναίκα που θα κάτσει να γράψει ένα βιβλίο χωρίς να πρέπει να σκοτώσει ένα φάντασμα ή να συγκρουστεί μ 'έναν βράχο”
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, το επίμετρο, διαβάζουμε μικρά κείμενα — επιστολές της Λαμπριάνας Οικονόμου, τα οποία είναι σχετικά με όσα απασχολούν και την Βιρτζίνια Γουλφ στην ομιλία της. Δηλαδή, για τις γυναίκες που προσπαθούν να βρουν την δική τους φωνή!
Μετά από αρκετές απόπειρες που κατέληξαν στο κάδο, γράφω κάτι που με αφορά. Με τη δική μου φωνή. Θα συνεχίσω να γράφω χωρίς επαίνους.
2. Λευκός Χρόνος — Νίκος Μπελάνε
Το επόμενο βιβλίο είναι ένα μικρό διαμαντάκι που βρήκα τυχαία σε ένα Μπαζάρ βιβλίου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια κοπέλα να μου λέει πως αυτό το βιβλίο το έψαχναν πολλά άτομα, διότι είχε εξαντληθεί. Έτσι, την επόμενη κιόλας μέρα, ξεκίνησα να το διαβάζω και πραγματικά μαγεύτηκα με τα όμορφα κείμενα του Μπελάνε. Τα συγκεκριμένα κείμενα είναι όλα αυτά που γράφουμε τις περασμένες ώρες της ημέρας, κρυφά, σε κάτι ξεχασμένα τετράδια, γεμίζοντας σελίδες επί σελίδων με συναισθήματα και σκέψεις.
“Άραγε να πεις πως υπάρχει μόνο το τίποτα, στέκει; Σαν φράση μόνο. Στέκει;”
“Η αγωνία μεταμορφώνει το κάθε φιλί σ’ ένα μικρό θαύμα.”
“Τα επίθετα είναι η γλώσσα της άμυνας. Όχι τα επίθετα είναι η άμυνα της γλώσσας.”
3. Τα πέντε φύλα — Anna Fausto-Sterling
Το τελευταίο βιβλίο που θα προτείνω είναι πιο ακαδημαϊκό. Στο συγκεκριμένο βιβλίο διαβάζουμε ένα κείμενο της Anna Fausto-Sterling, το οποίο δημοσιεύτηκε τριάντα χρόνια πριν και προσπάθησε να ανοίξει την έννοια του βιολογικού φύλου. Ουσιαστικά, στο βιβλίο αυτό, προσπαθεί και με επιστημονικά τεκμήρια και με πραγματικές εμπειρίες ίντερσεξ ατόμων να πει πως δεν αρκούν τα δυο βιολογικά φυλά και πως πλέον υπάρχουν πέντε βιολογικά φύλα. Όλα αυτά τα θέματα ακόμα και σήμερα αποτελούν σημείο μεγάλων συγκρούσεων, κι επομένως η Sterling τριάντα χρόνια πριν ήταν αρκετά τολμηρή και για αυτό άλλωστε δέχτηκε κριτική.
Σίγουρα στις μέρες μας, που γίνεται ακόμα μεγαλύτερος λόγος για το βιολογικό και το κοινωνικό φύλο, η ανάλυση της Sterling ίσως μας φανεί λανθασμένη, όμως αξίζει να την διαβάσουμε, γιατί έτσι θα κατανοήσουμε καλύτερα το σήμερα.