Earthlings | Sayaka Murata

Earthlings | Sayaka Murata
Το 2022 ήταν η χρονιά κατά την οποία προσπάθησα να διευρύνω τον αναγνωστικό μου χάρτη και να ανακαλύψω -κυρίως νέες- συγγραφείς. Έτσι, έπεσα πάνω στην Γιαπωνέζα Sayaka Murata (και ναι, ευχαριστώ το tik-tok). Αποφάσισα λοιπόν, να ξεκινήσω, αυτή την αναγνωστική μου εξερεύνηση, διαλέγοντας το βιβλίο της με τίτλο Earthlings (Γήινοι).

Εδώ να κάνω ένα trigger warning για το βιβλίο, διότι περιέχει σκηνές σεξουαλικής και ψυχολογικής κακοποίησης.

Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου ζει στην Ιαπωνία και αρχίζει να εξιστορεί τη ζωή της, από τότε που ήταν ακόμα μαθήτρια. Αυτό που μου έκανε εντύπωση από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου είναι τα κοινά στοιχεία που έχει μια οικογένεια ιαπωνική, με μια ελληνική. Η ταύτιση με πολλές σκηνικές που περιγράφει η συγγραφέας, μέσω της πρωταγωνίστριας, είναι πραγματικά αξιοσημείωτη.

“I had never been given any affirmation at home, so I was hungry for praise”

Όσο προχωράμε βλέπουμε την πρωταγωνίστρια να μεγαλώνει, να μας διηγείται διάφορα γεγονότα της ζωής της. Όμως, το πιο σημαντικό κομμάτι του βιβλίου, είναι τα μηνύματα που θέλει να μας περάσει, μέσα από αυτή την ιστορία, η Sayaka Murata. Έτσι, σχολιάζει και αμφισβητεί, το πατριαρχικό και καπιταλιστικό σύστημα στο οποίο μεγαλώνουμε. Αυτό το σύστημα που θέλει να είσαι καλή κόρη, υπάκουη γυναίκα, χωρίς άποψη, ένα καλό γρανάζι της μηχανής και εννοείται καλή μητέρα!

“I’d thought I wasn’t yet fully fledged member of the Factory, but actually I was already one of its tools after all.”

Αν δεν καταφέρεις να είσαι όλα αυτά ή έστω ένα από αυτά, τότε καταλήγεις να είσαι ένας εξωγήινος και η ζωή σου είναι αρκετά δύσκολη. Η πρωταγωνίστρια λοιπόν θα αμφισβητήσει όλα αυτά τα “πρέπει” της κοινωνίας από πολύ νωρίς και θα γίνει η ίδια ένας εξωγήινος. Το πώς και γιατί θα το ανακαλύψετε διαβάζοντας το βιβλίο!

“The grown-ups, who did what society wanted of them, were shaken by those of us who did not!”

Πλέον η Sayaka Murata έχει καταφέρει να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον, με την ιδιαίτερη γραφή της, που μέσα της κρύβει τόσα πολλά σημαντικά νοήματα. Αποτελεί μια ιδιαίτερη συγγραφική προσωπικότητα της σύγχρονης λογοτεχνίας που σίγουρα με το έργο της αλλά και τις συνεντεύξεις της με έκανε να προβληματιστώ αρκετά.

“How long did I have to survive for? Would I ever be able to live without constantly trying to survive?”

Σχετικά Άρθρα

Η Μεταμόρφωση
The price of salt or Carol | Patricia Highsmith
Η παγίδα του χρήματος | Τζωρτζ Όργουελ